Podcast

Adalet Atlası 2

Adalet Atlası, farklı alanlarda yaşanan güncel hak ihlallerinden yola çıkan ama adaleti hukukla sınırlamayan bir podcast serisi.

Serinin 2020-2021’de yayınlanan 15 bölümlük ilk sezonunda müzikten adli tıbba, yapay zekadan sinemaya pek çok alanın adaletle kesişim noktalarını konuştuk. Her bir bölümde akademiden sanata farklı disiplinden iki veya üç konuk, Hazal Özvarış moderatörlüğünde soruları yanıtlarken adil olanın ne olduğuna nasıl karar verdiğimize, Orta Çağ’da yargılanan hayvanlara, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi gözde yazarların yazmadıklarıyla adalet anlayışımızı nasıl şekillendirdiğine, iktisadi eşitsizliklerin video oyunlarındaki temsiline ve daha pek çok konuya değindi.

Serinin, yeni sezonunda adalete ilişkin henüz konuşmadığımız temalar yeni konuklarla birlikte ele alınıyor. Yine 15 bölümden oluşacak yeni sezonda, büyürken yaşanan ahlak gelişiminden yetişkinlerin çocukların özerkliğini nasıl yok sayabildiğine, devlet suçlarını ispat etmekten mülkiyet hakkı ihlallerine kadar pek çok konuya değiniliyor. Oyuncuların, konulara dair okuma parçaları seslendirdiği bölümlerde, bugüne, geçmiş ve gelecek ile birlikte bakılıyor ve adaletsizliklerle biçimlenen bugünden yarına nasıl bir adalet anlayışı devrettiğimiz sorgulanıyor.

Neden podcast?

Medya ve akademi üzerindeki baskının arttığı, ifade özgürlüğünün çeşitli yollarla sınırlandırıldığı günümüzde adaleti en baştan düşünmeye ihtiyaç duyanlara ulaşmayı hedefleyen bu proje, ikinci sezonunda da podcast vasıtasıyla hem erişilebilirliği artırmayı hem de kalıcı bir kaynak içerik sunmayı amaçlıyor.

Ana akış ve bölümler nasıl belirlendi?

Serinin ana akışı ve bölümler projenin birinci sezonunda olduğu gibi Danışma Kurulu ile birlikte belirlendi. Kurulda, psikososyal çalışmalar ve film sosyolojisi alanlarında çalışan akademisyen Umut Tümay Arslan, hukuk sosyolojisi, insan hakları ve devlet kuramı çalışan hukukçu Kasım Akbaş, Altyazı Fasikül: Özgür Sinema projesinin yürütücüsü sinema yazarı Senem Aytaç, geçmişle yüzleşmenin yanı sıra nörobilim ile adalet ilişkisini araştıran hukukçu Ozan Erözden, feminist hukuk teorisi ve Nazi dönemi hukuk uygulamalarını çalışan hukukçu Ceren Akçabay ve Osmanlı edebiyatları ve karşılaştırmalı edebiyat alanında çalışan akademisyen Mehmet Fatih Uslu yer aldı.

Bölümler ne zaman, nerede yayınlanıyor?

17 Şubat 2022 itibariyle yeni bölümler perşembe günleri podcast mecraları ve YouTube üzerinden yayınlanıyor. İçeriğe dair daha fazlasına erişmek isteyen dinleyiciler için, konukların değinilen konulara dair önerdiği çeşitli formatta kaynaklar (eser, film, makale vb.) Anadolu Kültür’ün web sitesinde ve Adalet Atlası’nın sosyal medya hesaplarından paylaşılıyor. Kayıtlara ve bölümlere dair detaylı bilgiye bölümler yayınlandıkça aşağıda paylaşılan linklere tıklayarak erişebilirsiniz.

Danışma Kurulu Ceren Akçabay, Kasım Akbaş, Mehmet Fatih Uslu, Ozan Erözden, Senem Aytaç, Umut Tümay Arslan

Moderasyon Hazal Özvarış

Podcast Üretim ve Takip Podbee Media

Ses Edit Tolgacan Bozca

Seslendirme Ezgi Baltaş Casting & Agency

Görsel İletişim ve Tasarım Karakalem Tanıtım

Podcast Koordinatörleri Hazal Özvarış, Esril Bayrak

Teşekkürler Ahmet Yıldırım, Ayşe Bilge Selçuk, Berfin Elif Binbay, Berkay Ateş, Carole Woodall, Cömert Uygar, Deniz Bayram, Deniz Taşyürek, Dilara Havva Kaya, Esin Gülsen, Erdi Yetkin, Eylem Ümit, Faruk Pekin, Gökhan Yavuz Demir, Gökşin Uğur, Gizem Karaali, Hakan Emre Ünal, Haluk İnanıcı, Kaan Öztürk, Kemal İnal, Kerem Ozan Bayraktar, Kutlukhan Kutlu, Lerna Ekmekçioğlu, Levent Cantek, LİSTAG, Mert Kabay, Mustafa Balaban, Nergis Öztürk, Nezaket Erden, Nilüfer Timisi, Orhan Gazi Ertekin, Özcan Yüksek, Rümeysa Öztürk, Sami Gülgöz, Selçuk Ertekin, Serkan Taycan, Sinan Özen, Şükrü Argın, Tansu Biçer, Tülin Özen, Ulya Soley, Yavuz Çobanoğlu, Zeynep Talay Turner.

Bu podcastin ikinci sezonu EED (European Endowment for Democracy) ve Almanya Başkonsolosluğu İstanbul - Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilmiştir.