Podcast

Adalet Atlası

Adalet Atlası, güncel hak ihlallerinden yola çıkan ama adaleti hukukla sınırlamayan bir podcast serisi. 15 bölümden oluşan seride, müzikten adli tıbba, yapay zekadan sinemaya pek çok alanın adaletle kesişim noktaları konuşuluyor. Her bir bölümde akademiden sanata farklı disiplinden iki veya üç konuk, Hazal Özvarış moderatörlüğünde soruları yanıtlarken sohbet ediyor.

Bu sohbetlerde, adaletsizlik çıkmazları üzerine kurulu tragedyaların günümüzdeki anlamına, adil olanın ne olduğuna nasıl karar verdiğimize, Orta Çağ’da yargılanan çekirgelere, gözde yazarların yazmadıklarıyla adalet anlayışımızı nasıl şekillendirdiğine ve daha pek çok konuya değiniliyor. Bugüne, geçmiş ve gelecek ile birlikte bakmaya çalışan bölümlerde, adaletsizliklerle biçimlenen bugünden yarına nasıl bir adalet bıraktığımız sorgulanıyor.

Neden podcast?

Üniversitelerin kapatıldığı, ifade özgürlüğünün çeşitli yollarla sınırlandırıldığı günümüzde adaleti en baştan düşünmeye ihtiyaç duyanlara ulaşmayı hedefleyen bu proje, podcast vasıtasıyla hem erişilebilirliği arttırmayı hem de kalıcı bir kaynak içerik sunmayı amaçlıyor.

Ana akış ve bölümler nasıl belirlendi?

Serinin ana akışı ve bölümler projenin Danışma Kurulu ile birlikte belirlendi. Kurulda, psikososyal çalışmalar ve film sosyolojisi alanlarında çalışan akademisyen Umut Tümay Arslan, hukuk sosyolojisi, insan hakları ve devlet kuramı çalışan hukukçu Kasım Akbaş, Altyazı Fasikül: Özgür Sinema projesinin yürütücüsü sinema yazarı Senem Aytaç, geçmişle yüzleşmenin yanı sıra nörobilim ile adalet ilişkisini araştıran hukukçu Ozan Erözden, feminist hukuk teorisi ve Nazi dönemi hukuk uygulamalarını çalışan hukukçu Ceren Akçabay ve Osmanlı edebiyatları ve karşılaştırmalı edebiyat alanında çalışan akademisyen Mehmet Fatih Uslu yer aldı.   

Bölümler ne zaman, nerede yayınlanıyor?

15 Ekim 2020’den itibaren her perşembe yeni bir bölüm podcast mecraları üzerinden kamu ile paylaşılıyor. İçeriğe dair daha fazlasına erişmek isteyen dinleyiciler için, konukların değinilen konulara dair önerdiği çeşitli formatta kaynaklar (eser, film, makale vb.) Anadolu Kültür’ün web sitesinde ve Adalet Atlası’nın sosyal medya hesaplarında paylaşılıyor. Bölümlere, bölümlere dair detaylı bilgiye ve her bölümle ilgili söz konusu kaynaklara aşağıda ilgili bölüme tıklayarak erişebilirsiniz.  
Danışma Kurulu Ceren Akçabay, Kasım Akbaş, Mehmet Fatih Uslu, Ozan Erözden, Senem Aytaç, Umut Tümay Arslan

Moderasyon Hazal Özvarış

Podcast Üretim ve Takip Podbee Media

Ses Edit Tolgacan Bozca

Ses Tasarım Okan Kaya

Görsel İletişim ve Tasarım Karakalem Tanıtım

Podcast Koordinatörleri Gökşin Uğur, Hazal Özvarış

Teşekkürler Adnan Çelik, Aslı Odman, Aslı Zengin, Ayşe Acar, Bahadır Özgür, Banu Bargu, Barış Alp Özden, Barış Erman, Barış Ünlü, Başat Şimşek, Bella Habip, Berke Özenç, Berrin Sönmez, Cana Erşen, Cansu Muratoğlu, Cem Kaptanoğlu, Cemal Bali Akal, Deniz Koloğlu, Deniz Tortum, Derya Şahan, Diğdem Sezen, Doğan Akın, Emin Alper, Emre Koyuncu, Ertuğrul Uzun, Ezhel, Ezgi Baltaş, Fethiye Çetin, Fikret Adaman, Gaye Boralıoğlu, Gökçe Çataloluk, Gül Deniz Salalı, Güven Çatak, Güven Güzeldere, Halil İbrahim Yenigün, Hakan Gürvit, Hayri Kırbaşoğlu, Hidayet Şefkatli Tuksal, İlker Kocael, İrem Gerkuş, İsmail Gezgin, Lara Fresko, Leyla Kayhan Elbirlik, Mehmet Evkuran, Melek Göregenli, Meriç Eyüboğlu, Merve Şen, Mirgün Cabas, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Mustafa Avcı, Namık Kemal Dinç, Nazan Özcan, Nazile Kalaycı, Neslihan Şengör, Nilgün Toker, Nora Tataryan, Özgür Sevgi Göral, Özkan Agtaş, Özlem Öğüt, Reyda Ergun, Seçkin Sertdemir, Sema Kaygusuz, Serdar Tekin, Sibel Yardımcı, Şebnem Korur Fincancı, Tanıl Bora, Tansu Biçer, Tevfik Alıcı, Tonguç İbrahim Sezen, Tora Pekin, Tuna Pamir, Turgut Tarhanlı, Tülin Özen, Ümit Biçer, Veysi Altay, Zeynep Gambetti, Zeynep Sayın

Bu podcast, Civil Rights Defenders, Almanya Başkonsolosluğu İstanbul -Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı'nın desteği ve EED (European Endowment for Democracy) ile gerçekleştirilmiştir.