1. Bölüm

Antigone’den bugüne: Hukuk adaletin neresine denk düşer?

Adalet Atlası’nın bu bölümünde Nazile Kalaycı ve Ertuğrul Uzun ile tragedyalardan yola çıkarak adalet ve hukuk arasındaki ilişkiyi konuşuyoruz. Hukuk ve adalet nasıl ve neden karşı karşıya geliyor? 2500 yıl önce yazılmış metinlerle bugünün dertleri arasında nasıl paralellikler var? Hukuk adaleti tesis eder mi? Günümüze ulaşan tragedyalar arasında ilk mahkeme ne zaman, neden kuruluyor? Hepsi ve daha fazlası bu bölümde.
Konuklar hakkında

Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışan Nazile Kalaycı, Eskiçağ Felsefesi, Ortaçağ Felsefesi, 19 yy. Felsefesi, Siyaset Felsefesi, Feminizm alanlarında dersler vermekte, Almancadan ve Eski Yunancadan çeviriler yapmaktadır. Son zamanlarda klasik tragedyaları güncel sorunlarla ilgisinde ele alan çalışmalar yapmakta olan Kalaycı’nın Devrim Sezer’le birlikte hazırladıkları “Siyasalın Peşinde: Dünyaya Tragedyalarla Bakmak” kitabı Metis Yayınevi tarafından 2017 yılında yayınlanmıştır.

Hukuk felsefesi ve hukuk sosyolojisi doçenti olan Ertuğrul Uzun, Eskişehir Okulu üyesidir. Son zamanlarda ağırlıklı olarak hukuk kuramı alanında eserler çevirmekte, YouTube’da hukuk başlangıcı ve hukuk felsefesi dersleri vermekte ve de Hukuk İngilizcesi atölyeleri yürütmektedir. 

Okuma Önerileri

İnceleme

Banu Kılan Paksoy, Tragedya ve Siyaset: Eski Yunan’da Tragedyanın Siyasal Rolü, Mitos Boyut, İstanbul, 2010.

Costas Douzinas, Hukuk Adalet ve İnsan Hakları, Çev. Kasım Akbaş ve Rabia Sağlam, Notabene Yayınları.

Ellen Meiksins Wood, Kapitalizm Demokrasiye Karşı: Tarihsel Maddeciliğin Yeniden Yorumlanması, Çev. Şahin Artan, Yordam Kitap.

Fatmagül Berktay, “Sophokles’in Antigone’sinde Adalet (dike) ve kibir (hybris)”, Navisalvia: 2004-Sina Kabaağaç’ı Anma Toplantısı, Ed. Faruk Akyol, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2005, s. 51-67.

G.E.M. de Ste. Croix, Antik Yunan Dünyasında Sınıf Mücadelesi, Çev. Çağdaş Sümer, Yordam Kitap.

Kurtul Gülenç, “Tragedyadan Felsefeye Suç, Ceza ve Adalet”, Navisalvia: 2010- Sina Kabaağaç’ın Anma Toplantısı, Ed. Ekin Öyken, Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2012, s. 58-70.

Michael J. Sandel, Adalet - Yapılması Gereken Doğru Şey Nedir?, Çev.: Mehmet Kocaoğlu, Felix Kitap.

Nazile Kalaycı, “Klasik Tragedyalarda Koro’nun Sesi: Adalet”, Mit ve Masallar, Doğu Batı Düşünce Dergisi, sayı 71, Doğu Batı Yayınları, 2014-15, s. 257-275.

Nazile Kalaycı, “Erinysler’den Eumenidler’e: abject olarak kadın”, Annelik Sayısı (Sayı 81), Cogito, YKY, Yaz 2015, s. 42-60.

Otfried Höffe, Adalet: Felsefi Bir Giriş, Çev.: Muhsin Bulut, Runik Kitap, 2020.

Rabia Sağlam, Yapıbozumsal Adalet, Tekin Yayınevi, 2014.

Siyasalın Peşinde: Dünyaya Tragedyalarla Bakmak, haz. Devrim Sezer ve Nazile Kalaycı, Metis Yayınları, 2017.

Edebiyat

Bernard Malamud, Tamirci, Çev.: Başak Yenici, Kafka Kitap.

Heinrich von Kliest, Michael Kohlhaas – Eski Bir Vakayinameden, Çev.: Türkis Noyan ve Bilge Uğurlar, Can Yayınları.

İzleme Önerileri

Kurmaca

Antigone, yön: Sophie Deraspe, 2019.

Antigone, yön: Danièle Huillet, Jean-Marie Straub, 1992.