Pod-Tiyatro

Podron: Çokdilli Pod-Tiyatro

“Podcast” ve Ermenice “tiyatro” (tadron) kelimelerinden türetilen ismiyle Podron projesi,  bazıları yalnızca arşivlerde kalmış, bazıları daha yakın tarihlerde İstanbul’da sahnelenmiş, Ermeni yazarlara ait oyunları Türkçe ve Ermenice olarak seslendirmek üzere sanatçıları biraraya getiriyor. Yeni nesil bir radyo tiyatrosu olarak düşünebileceğimiz Podron’la, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e farklı zamanlarda üretilen metinleri dijital dünyayla buluşturuyoruz.

Son yıllarda yayınlanan farklı çalışmalar, Türkiye’deki tiyatro tarihyazımında ekseriyetle görmezden gelinen Ermeni tiyatro sanatçılarının, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde tiyatro alanını nasıl zenginleştirdiğini gösterdi. Anadolu Kültür olarak Podron projesiyle bu çalışmalara katkı sunmayı hedefliyoruz.

Geçmişten günümüze aktarılan bu tiyatro geleneğine saygı duruşunda bulunan proje çerçevesinde, Türkçe ve Ermenice oyun kayıtlarıyla beraber, Ermeni tiyatro tarihindeki önemli isimler ve mekânlar hakkındaki bilgileri ve #podronsözlük ile de tiyatro terimlerini paylaşacağız.

Proje içeriklerine Podron Instagram hesabından ve Anadolu Kültür’ün web sitesiyle sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Bu proje, Calouste Gulbenkian Vakfı ve Institut Français desteğiyle gerçekleşmiştir. Tiyatro metinlerine Hagop Ayvaz Koleksiyonu’ndan ulaşmamızı sağlayan Hrant Dink Vakfı’na çok teşekkür ederiz.

Danışma Kurulu: Ayşan Sönmez, Boğos Çalgıcıoğlu, Fırat Güllü, Reha Keskin, Yeğya Akgün (Hangardz)
Kayıt ve Ses Tasarım: Podbee Media
Müzik: Ari Hergel
Görsel İletişim ve Tasarım: Daha Creative Content | Aren Selvioğlu
Görsel Tasarım Uygulama: Arican Paker
Video Kayıt | Trailer: 24Creative
Arşiv: Hagop Ayvaz Arşivi | Hrant Dink Vakfı
İngilizce Çeviri: Burcu Becermen
Ermenice Çeviri: Natali Bağdat, Muraz Sarangil
Proje Koordinatörü: Tamar Nalcı

Teşekkürler Alize Çalık, Antranik Bakırcıoğlu, Aram Selvioğlu, Arda Yeşillikçi, Aren Selvioğlu, Ari Hergel, Ayşan Sönmez, Ayşe Draz, Barkın Sarp, Batuhan Kösegil, Bercuhi Berberyan, Boğos Çalgıcıoğlu, Bora Aksu, Burcu Becermen, Cemre Dalyan, Diana Çilingaryan, Ekin Su Birinci, Fırat Güllü, Gökbey Karataş, Harutyun Arto Davulciyan, Hrant Dink Vakfı, Hüsnü Abbas, İkna Sarıaslan Jbid Toparlak, Lal Vulkan, Lara Narin, Lara Taş, Linda Gülbağ, Metin Bozkurt, Muraz Sarangil, Narod Erkol, Natali Bağdat, Özcan Gül, Özlem Hemiş, Reha Keskin, Sesil Demircioğlu Karahisaridis, Sevada Haçik Demirci, Şevval Balkan, Tara Demircioğlu, Tilbe Saran, Yeğya Akgün