Türkiye'nin Farklı Şehirlerinde HEP BERABER

Kapsayıcı Eğitim Kapasite Geliştirme Programları için Pilotlama Çalışmaları

Hep Beraber II bünyesinde eğitmenlere yönelik kapasite geliştirme programları tasarlayan ve kapsayıcılığın farklı boyutlarına odaklanan beş çalışma grubunun Türkiye katılımcıları 2021 yaz döneminde farklı şehirlerde bir araya geldi. Bir yandan içeriklerin geliştirilmesi üzerine çalışırken, bir yandan da farklı uzmanlıklardan eğitmenlerin ve kolaylaştırıcıların katıldığı atölyelerde, programların pilot uygulamalarını gerçekleştirdiler.

Alternatif bir Pedagoji olarak Hikâye Anlatıcılığı:

Almanya katılımcılarımızla birlikte bir yıldır çevrimiçi araçlar üzerinden geliştirdiğimiz eğitmen modülü, ilk kez sahadaki farklı aktörlerle buluştu. 31 Temmuz tarihinde Maya Derneği yürütücülüğünde Mersin’de gerçekleşen pilotlama etkinliğine Suriyeli ve Türkiyeli 12 kişilik bir eğitmen grubu katıldı.  “Çocuklarla katılımcı hikaye yazımı”na odaklanan eğitmen modülünün tüm oturumları büyük bir heyecan içinde geçti ve eğitmenlerden, bu etkinliklerin sınıf içinde veya toplum merkezlerindeki uygulamalarını geliştirmeye yönelik geri bildirimler toplandı.
Ayrımcılık Farkındalığı ve Oyun:

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü ve Bir İZ Derneği’nin katılımcısı olduğu çalışma grubumuz, ayrımcılıkla ilgili farkındalık geliştirmeyi hedefleyen eğitmen modülünün pilot uygulamasını 3 Ağustos’ta İzmir Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirdi. Belediyenin farklı birimlerinden ve Bir İz Derneği gönüllülerinden oluşan katılımcılarla, ayrımcılık ve kesişimsellik farkındalığına odaklanan etkinliklerden oluşan bir modül ve eğitmenler için tasarlanan oyunun pilot versiyonunu hep birlikte uygulandık. Hem keyifli hem de verimli geçen uygulama sonrasında uzman katılımcılardan oyunu geliştirmeye yönelik değerlendirmeler ve öneriler alındı.
Diğer 3 çalışma grubumuz da Gaziantep ve İzmir’de buluştu. “Kapsayıcı Sanat Atölyeleri Tasarlamak” teması etrafında çalışan IKSV Alt Kat ve Kırkayak Kültür ekipleri Gaziantep’te, “Çokdillilik ve Diller Arası Geçişlilik” ekibi ve “Ebeveyn Desteği için Kolaylaştırıcılık Becerileri” ekibi ise Şirince Matematik Köyü’nde gerçekleştirdiğimiz çalışma toplantılarında bir araya geldi. Kapsayıcılıkla kesişen tüm bu temalarda eğitmenlerin kapasitelerini güçlendirmeye odaklanan pilot uygulamalar ise, Eylül ayı içinde yine sahadan eğitmen, sanatçı ve uzman kolaylaştırıcıların katılımıyla gerçekleştirilecek ve geri bildirimlerle zenginleştirilecek.
2021’in Eylül ve Ekim aylarında Hep Beraber Projesi Türkiye ve Almanya katılımcıları çok uzun bir aradan sonra yüz yüze bir araya gelerek iki ülkede yaz döneminde gerçekleşen tüm pilot uygulamaların sonuçlarını karşılaştırmalı olarak tartışacak, böylece proje sonunda ortaya çıkacak ürünleri içerik olarak zenginleştirmiş olacaklar. Bir buçuk yıl devam eden uzaktan işbirliği çalışmalarını yüz yüze ve yan yana çalışmanın keyfiyle tamamlayacaklar.