Çevrimiçi Seminerler ve HEP BERABER Türkiye Katılımcıları Buluşması

Mayıs ve Haziran aylarında, Hep Beraber II katılımcı kurumlarından eğitmen ve temsilciler çevrimiçi olarak bir araya gelmeye devam etti.

Fiziksel olarak yan yana gelemediğimiz şu dönemde, iki ülkeden katılımcı kurumların birbirlerini daha yakından tanıması ve birbirinin güncel projelerinden haberdar olması için kısıtlı da olsa bir fırsat sunan çevrimiçi seminerler, aynı zamanda, projenin bir yıl içinde ortaya çıkarmayı hedeflediği "Eğitmen Eğitimleri"nin temalarıyla bağdaşan, kimi zaman paralel giden kimi zaman da kesişen konuları birlikte tartışmanın da ilk adımlarını teşkil ediyor.

Farklı başlıklar etrafında yeni konuşmacılarla beş buluşma gerçekleştirdik:

√  Rucksack Programm - Sırt Çantası Programı - Gökhan Kabaca, Kreis Unna

Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde yaygın olarak uygulanan program, mülteci veya göçmen aileleri destekliyor, ebeveynlerin çocuklarının eğitimlerinde aktif ve yapıcı rol üstlenmelerini kolaylaştırıyor. Okul programına paralel olarak, çocukların evde dil öğrenimini besliyor ve ebeveyn-çocuk-okul ilişkisini güçlendiriyor.

√  Erken Çocukluktan Gençliğe: Sanatla Büyümek Raporu

Sunum için konuğumuz Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Feyza Çorapçı olduİKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Departmanı’nın hazırladığı raporun çevrimiçi sunumunu proje katılımcılarımızdan IKSV Alt Kat ile birlikte organize ettik ve Feyza Çorapçı tarafından gözlemlenen sanatla öğrenmeye dair ilham verici örnekleri ve bulguları dinledik.

√  Çocuk Güvenliği & Çocuk Koruma

Proje katılımcımız ve Hayata Destek eğitmenlerinden Selda Bozbıyık, çocuk güvenliği nedir ve korumadan farkları nelerdir, çocuk güvenliği eğitiminin temelleri ve "Örnek Çocuk Dostu Metinler"ini bizlerle paylaştı.

√  Kesişimsellik ve Kesişimsellik Pedagojisi Üzerine Derinleşme 

HEP BERABER 1. dönem katılımcımız MAXI Oyun ekibimizde yer alan, IFAK e.V. Bochum Merkez Ofisi'nden Berfin Balık'la birlikte kesişimselliği ve "Kesişimsel Vaka Analizleri"ni örneklerle inceledik, üzerine çalıştık.

√  Hikâyelerle Düşünmek

Berlin'de Alice Salomon Üniversitesi'nde dersler veren, politik ekoloji alanında çok sayıda araştırma ve yayın yapan, ayrıca farklı yaşlara uygun çocuk kitapları kaleme alan Sezai Ozan Zeybek'le kadim hikâye kalıpları üzerine birlikte düşündük. 

Oldukça verimli ve keyifli geçen bu yoğun seminer takvimini yaz aylarının gelişiyle bir nebze hafifleterek, Hep Beraber II Türkiye katılımcılarıyla bu defa bir paylaşım buluşmasında bir araya geldik.

Farklı şehirler ve alanlardan uzmanlıkları ve deneyimleriyle 8 katılımcı kurum, bu buluşmada öncelikle son üç ayda kurumsal ve bireysel düzeyde yaşadıkları dönüşümleri paylaştı, şu âna kadar uzaktan gerçekleşen proje etkinliklerini birlikte değerlendirdi. Daha sonra, projenin yakın gelecekteki adımlarında neler yapmak istediğimize ve nasıl yapabileceğimize dair fikir alışverişinde bulunurken, bir yandan yeni çevrimiçi araçlarla deneysel çalışmalar yaptık.

Hep Beraber ekibi, Temmuz ayının sonunda Almanya ve Türkiye’den tüm katılımcılarını bir araya getireceği etkileşimli bir başka atölyeyi, yine çevrimiçi ve çiftdilli olarak gerçekleştirecek.