2011–2019

Tandem Türkiye

Tandem, Avrupa ve komşu bölgeleri arasında sivil toplumun güçlenmesini destekleyen bir kültürel işbirliği programıdır. Bölgesel ve tematik olarak farklı odakları olan çeşitli Tandem programları arasında yer alan Tandem Türkiye, ilk bölgesel girişimlerden biri olarak 2011'de yolculuğuna başladı. Tandem Türkiye programı, Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteren kültür-sanat kurumları ya da sanat aracılığıyla çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları arasında uzun vadeli ortaklıklar teşvik etmeyi amaçlıyor. Kültür-sanat temsilcilerinin uluslararası düzlemde birlikte çalışabileceği ve yerel bağlamda birlikte üretebileceği bir zemin oluşturuyor. Program farklı katmanlarda olanaklar sunuyor; katılımcıların profesyonel gelişimlerinin yanı sıra organizasyonlarının kapasite gelişimine katkıda bulunuyor, sosyal değişimi destekleyici yenilikçi fikirlerin denenebileceği bir alan açarken yerel kültür aktörlerinin çalışmalarını destekliyor.
Her program dönemi, katılımcıları belirlemek için Türkiye ve Avrupa'da eşzamanlı olarak yapılan açık çağrıya gelen başvuruların toplanmasıyla başlıyor. Seçilen katılımcılarla yapılan hazırlık toplantısında, katılımcılar ortaklık kurmak istediği eşlerini belirliyor ve iki ortaktan oluşan "Tandem"ler oluşturuluyor. Ardından katılımcılar birbirinin kentlerine çalışma ziyaretleri gerçekleştirerek ortak kurumu, bulunduğu kenti ve yerel toplulukları daha yakından tanıma fırsatı buluyor. Program katılımcıları yaklaşık iki yıl boyunca kültürel ve sanatsal deneyimlerini zenginleştirerek, tümüyle kendilerinin tasarladığı ve içeriklerini oluşturduğu süreç odaklı projeler geliştiriyor. Gösteri sanatlarından çocuklarla sanat atölyelerine, edebiyat çalışmalarından güncel sanat sergilerine ve kamusal sanat pratiklerine yayılan farklı alanlardaki kültür projeleri, Anadolu ve Avrupa kentlerinde işbirliği içinde uygulanıyor. Projeler için sağlanan hibe desteğinin yanı sıra, katılımcılar yerel ve uluslararası birçok kurum ve kuruluştan ek destekler alabiliyor. Tüm katılımcıların bir araya geldiği ara toplantılarla, kent ziyaretleri değerlendirilerek gözlemlerin ve işbirliği deneyimlerinin paylaşılmasının yanı sıra organizasyonel kapasite gelişimi üzerine atölyeler de gerçekleştiriliyor. Türkiye ve Avrupa'da yapılan kapanış toplantısı ve etkinliklerinde işbirliği süreçlerinin değerlendirilmesi ve çıktılarının izleyiciyle paylaşılmasıyla program dönemi son buluyor.
Tandem Türkiye kapsamında programın ilk (2011–2012) ve ikinci (2013–2014) döneminde 15'er Tandem desteklenirken, üçüncü (2015–2016), dördüncü (2016–2017) ve son (2018-2019) dönemlerinde yaklaşık 10'ar Tandem yer aldı. Programın son döneminde hem Türkiye hem Avrupa'daki kültür ve sivil toplum alanında öne çıkan güncel ihtiyaçlar ve zorluklar göz önünde bulundurularak, hedeflenen katılımcı grubu ve programın kapsadığı coğrafya ile program sürecinde bazı yenilemeler yapıldı. Sadece eski Tandem katılımcılarına çağrı yapılarak yerel çalışma ortamlarından beraber katılmak istedikleri yeni bir katılımcıyla beraber başvurabildikleri bu program döneminde, bu sefer her Tandem iki yerine dört kişilik ekiplerden oluştu. Ayrıca AB ülkelerinin yanı sıra, diğer Tandem programlarının (Tandem Ukraine, Europe ve Shaml gibi) coğrafyalarının ve hatta tamamen yeni bir girişim olarak İran'ın dahil edilmesiyle programın bölgesel odağı genişledi.
Toplam sekiz yıla yayılan ve beş dönem şeklinde uygulanan program süresince, yaklaşık 150 katılımcı programda yer aldı. Türkiye'nin 20 farklı kentinde, 18 Avrupa ülkesinden 36 farklı kentte, İran'ın iki ve Lübnan, Mısır ile Ukrayna'nın birer kentinde işbirliği projeleri geliştirildi. Program katılımcıları, farklı coğrafyaları kapsayan diğer Tandem programlarını da içeren ve 500'ü aşkın üyesiyle her sene büyümeye devam eden Tandem Network'üne dahil oldu. Katılımcılar, program sürecinden sonra da bu ağın sunduğu olanaklarla Network toplantılarına katılarak yeni bağlantılar ve ortaklıklar kurmaya ve farklı kentlere çalışma ziyaretleri gerçekleştirmeye devam ediyor.
Tandem Türkiye katılımcıları ve ortaklıkları hakkında ayrıntı bilgi almak için Tandem websitesini ziyaret edebilirsiniz.
Tandem Türkiye 2018-2019, European Cultural Foundation (ECF) ve MitOst e.V. ortaklığıyla geliştirilerek, Anadolu Kültür ile işbirliğinde yürütüldü.
Tandem Türkiye'nin 2011 - 2017 yılları arasındaki program dönemleri, Stiftung Mercator ve European Cultural Foundation (ECF) tarafından desteklendi.